woensdag 11 december 2013

Barbie redt de wereld

Vrouwen en vuilzakken buitenzetten... dat is zoals een man vragen om heu... neem nu .... ik ehm... allez, ja ge weet wel (met die nieuwe mannen, vindt ge begod nog niet meteen een goed voorbeeld.)

Maar dus, vrouwen en 'de grijze zak' dat is geen match. En laat dat nu schoon samenlopen met de nieuwe vrouwensport* 'hoe afval (plastic) vermijden'. Het net puilt uit van de tips and tricks. Je wordt rond de oren geslaan met recepten om zelf tandpasta te maken, afwasmiddel te brouwen en poetsmiddel te toveren. Koekjes koop je niet, maar bak je. De slager wordt vriendelijk verzocht het vlees meteen in een bokaal te doen. Je voelt je geweldig Middeleeuws én schuldig wanneer je er niet aan gedacht hebt je eigen recipiënten mee te brengen naar de winkel.  "Ocharme die zeeschilpadden", roepen mijn kinderen al wanneer ze iemand een zakje zien nemen.

Vorige week was het zover. Ik ging een level-up! Ik zou naar de Bio-planet gaan en zonder plastic weer buiten wandelen. Ik zou weigeren hun afval binnen te nemen. Neen! Neen! Ik wil het niet! Gewapend met zowat alles wat me handig leek, ging ik strijdvaardig op pad.


Eerste rek: pasta en rijst. Allemaal in plastic verpakt. Pasta kan je nog zelf maken. Maar rijst lijkt me lastiger. In mega-hoeveelheid bij de Chinees dan maar? Ik liet alles staan.
Tweede rek: het vlees. Ik haal fier mijn dozen boven en hoor de lieve mevrouw zeggen 'sorry, dat mogen we echt niet  doen. Voedselveiligheid.' Say what???? Zie mij hier staan met al mijn goede voornemens! Resultaat, biovlees in papier in maiszakje. Kan nog net, maar toch.
Derde rek: groenten en fruit, vers en los. Heerlijk om te verdelen over mijn dozen en bakken!

Aan de kassa: chaos. Maar dat vinden ze daar gelukkig niet erg bij Bio-planet. Ze zijn daar geweldig ZEN!
Maar ik vond het moeilijk. Er was in ieder geval nog héél veel groeimarge.

Wat ik miste waren katoen zakken. Voor brood, fruit, .... Ik maakt vanavond dus twee grotere exemplaren van een oude kussensloop die ik ooit in de Kringwinkel vond. Hij ligt er al jaren, omdat ik 'm nooit wou versnijden voor iets. Maar zie, nu is het moment. Barbie, komaan, red de wereld... je kan het!

Zelf je tassen maken? Ideetjes opdoen? *Sporten? Laat u gaan? 
Deze site geeft geweldig veel inspiratie! Bea Johnson is ook goed om u wakker te krijgen. En no-impact man Colin Beavan.  Oh, en de markt. Die maakt ook héél veel goed.

Zelf al iets geprobeerd? Ik ben zo benieuwd.
En ondertussen staat mijn pot azijn met pompelmoesschillen op de kast. Te wachten tot het badkamerkuismiddel wordt. Can't wait!

Geen opmerkingen: