vrijdag 25 januari 2013

Boekjeshuis

Vorig weekend waren we uitgenodigd bij vrienden. Vrienden met een huis uit de 'boekskes'. Echt. Zo af, dat geloof je niet! Er waren, buiten wijzelf en de eigenaars van het stulpje, nog andere vrienden. Die hebben ook allemaal een huis. Geen een er van is af. 

Toen we weer thuis waren, dacht ik ineens... eigenlijk hebben we allemaal een huis uit de boekjes. 't Is maar hoe ze dat op foto vastleggen. Want, ik kan me zo voorstellen dat er net naast die Elle Maison of VTWonen foto's een mand vol strijk staat. Leve de 'crop' functie op Fotoshop. Dus, daagde ik mezelf uit om die hoekjes in ons huis te vinden die, als je de was en de rommel niet meer ziet, meteen een gezellige boekskessfeer uitademen.

Ziehier het resultaat:
Dochter Stans is 8. Aan haar roze naaitafeltje, met fris buitenzicht, maakt ze kleine frutsels voor poppen en knuffels. De naaidoos van Froy & Dind vebergt naaibenodigdheden en lapjes stof.

 
De badkamer van de familie is een oase van rust en groen. Het gordijn van het raam dat uitkijkt over de lange tuin heeft een vrolijke grasprint. Mama Ellen maakte het jaren geleden speciaal op maat. Omdat de familie niet echt over groene vingers beschikt, kozen ze voor vrolijke plastic plantjes. Al 10 jaar lang zorgen ze voor een frisse kleur in deze open ruimte.

 
De vijf werkjes zijn van hand van de kinderen. Kindertekeningen van enkele jaren geleden in eenvoudige IKEA kaders, werpen een bundel kleur door de gang.Deze papieren beeldjes gaan al zo'n 30 jaar mee. Ze zijn meegekomen uit het ouderlijke huis en sieren nu het gastentoilet.Hier en daar vind je in deze woning kleine objecten die gemaakt werden door familie of vrienden. Deze twee hoofdjes werden gekleid tijdens een namiddagje vriendenbezoek. Het blauwe schilderij rechtsboven is van opa Frankrijk, de rode poes op de chauffage van mama Ellen. Op en rond de piano staan en hangen familiestukjes of spulletjes van de rommelmarkt.

 
 
 
 
 
Och ja... wat maakt een 'huis'? Niet hetgeen er in en op de kasten staat (en wat je na jaren niet meer opmerkt). Maar misschien wél wat je er beleeft en onthoudt. Zoals samen met je kinderen pastinaaksoep maken en een warm hart ontdekken in de kern.

1 opmerking:

Barbara zei

Goed gezegd, Ellen! :-)