dinsdag 19 februari 2013

Dagen met groenten 4

Dag vier ging vlotter dan dag 3. Dat kwam omdat ik mij had laten inspireren. Dat helpt. Dat kwam ook omdat ik mij-tussen het huiswerkchecken door- redelijk ontspannen voelde én omdat er wijn was.

De inspiratie kwam van verschillende bronnen. Het plan was om een echt recept te volgen. Maar ik had geen cash geld bij, dus kon ik niet naar de groentewinkel en moest ik noodgedwongen naar 't buurtgébéke. Alwaar ze me met de smile (ze zijn daar wel vriendelijk, dat moet gezegd) een aubergine uit Peru (*gr£pm%f*) verkochten. Enfin, ik moet daar voorzekers geen tekening bij maken. Geen vlees eten, maar u dan wel een in plastiek gedraaide aubergine uit Peru laten verkopen. Zucht.

Dag 4: foplasagna

In pot nr. 1:
-rode aardappels (god weet waarvan die komen!) in plakken en gestoomd. Niet gescheld. Dat vraagt tijd en dan vallen ze uit elkaar denk ik.

In pot nr. 2:
- gestoofd in goed wat boter en een guts olie: 1/2 groene paprika, halve witte selder, dé aubergine, véél look, véél peterselie, bakje kastanjechampions (ttz dat deel van het bakje dat nog niet rauw was weggemaaid door de kinderen), beetje zonnebloempitjes, half bakje maïs (cfr dag 3), citroensap & goed wat kruiden (peper, grof zout, paprika, cajun en kurkuma).
In een perfecte wereld was de groene paprika een gele geweest (minder bitter en schoner), de aubergine uit mijnen hof, de krulpeterselie plat en de zonnebloempitjes niet overjaars. Maar, ge kunt ni alles hebben hé!


In pot nr. 3: witte saus (aka den bechamel)
- eerst koude melk in de pot (de gewenste hoeveelheid saus), klont boter, lepel bloem, klot groentebouillon, peper, zout. Roeren tot het dikt, klaar. Geen gedoe met roux maken, sakkeren omdat ge te traag zijt, schrik hebben dat de boel zal aankoeken en dan met aangekoekte saus zitten. Neen, niks daarvan. Gewoon, perfecte saus!


Daarna maak je laagjes (zoals in een echte lasagne). Eerst een laagje saus, dan de aardappelschijfjes, laagje groenten, beetje saus (eventueel nog wat kruiderij), laagje aardappelen, laagje groenten én ... kaas.
In een perfecte wereld zou dat geitenkaas of feta zijn. Maar in onze wereld is dat zerolactose gemalen kaas want ons kinderen moeten zonodig allergisch zijn.

15 minuutjes in de oven op 200°C en dan nog even onder de grill.

En dan, dan komt het. Dan vragen ze 'mama, wat eten we vanavond?' En dan zeg je 'een ovenschotel.' 'En wat zit er in?' 'Euhm, 't is zoals lasagne. Maar dan zonder de lasagne, want 't zijn patatjes en geen rode saus'. En dan neem je de fles wijn en schenk je jezelf en je liefste snel een glas in. En nog voor de borden leeg zijn en jij al aan je tweede glas bent, hoor je de kritiek nog nauwelijks. Enkel die blije gezichten vallen je op.En dat er nog zoveel over is? Dat is toch alleen maar super handig voor mijn lunchpakket van morgen?
2 opmerkingen:

Gertie Jaquet zei

ik herken de toffe wijnfles uit de serie van delhaize!

ellen van eyndhoven zei

Inderdaad, betrapt :-)