donderdag 13 december 2012

toet-orial nr.1 - de olifantknuffellap

Omdat ik er van overtuigd ben dat er nog zovéél andere kindjes met tetradoek/vodden rondlopen... deze toet-orial. De olifantknuffellap gemaakt van tetradoekstof. Toch net iets 'appetijtelijker'...


Stap 1: print het patroonblad. De olifant staat op een A4 pagina. Voorzie een redelijke naad, want de stof rafelt vre-se-lijk. Er moet dus ruim gestikt en gekartelrand worden.

Stap 2: knip 2 x de olifant en 4 x de oren. Voorzie ook een staartje (ik gebruikte de randjes van de stof, zie stap 7).


Nu liggen de patroondelen klaar. Voorzie een snede in het olifantenhoofd, waar de oren straks doorheen gaan.


Stap 3: stik eerst de oren. Neem een ruime marge (de voorziene naadwaarde) en zigzag daarna nog een keer helemaal rond.


Stap 4: draai de oren om en strijk ze even uit.


Stap 5: Stop de oren door de spleet van het olifantenhoofd. Flappers naar de goede kant van de stof, langste kant naar beneden.

Stap 6: stik de oren vast. Start en stop met stikken op 0,5 cm van de gleuf zodat de oren echt goed vastzitten. Knip het eventueel te veel aan stof langs de binnenkant weg (niet té kort tegen de kant natuurlijk).Stap 7 : ik gebruikte voor de staart gewoon de al gestikte rand van de stof. Rafelt ook verschikkelijk, dus best een beetje breder knippen, randje omslaan en vaststikken. Zo heb je een smal reepje dat perfect als tuttenlusje kan dienen.


Stap 8: Stop de staart tussen de twee delen olifant en speld de olifant dicht (buiten een klein stukje, waar je 'm straks zal omdraaien). Op het patroon staat een kruisje.
Stap 9: Stik de olifant dicht (buiten dat klein stukje dus) en zigzag daarna helemaal.

Stap 10: Als je met de zigzagactie aan de slurf komt, stik er dan meteen een stukje elastiek tegen. Zo frommelt hij straks schattig op.

Stap 10: Keer je olifant om en sluit het gaatje. Strijk hem en topstitch je hele knuffellap.


Stap 11: maak er meteen nog een paar. Knuffellappen gaan al een keer in de was, het is een drama als er geen voorradig zijn en ... olifanten zijn nu eenmaal niet graag alleen!


Succes en laat me vooral weten hoe het ging!

1 opmerking:

Anoniem zei

jeuj! nog iets voor op de 'babyuitzet-lijst'